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Mr. Wilfred A. Sumner, II .
Senior Chemist -
Scientific Certification Systems

The Ordway Building

One Kaiser Plaza

Suite 901

Oakland, Californmia 94612

Dear Mr. Sumner:

This responds to your letter of June 30, 1994, on behalf of
ELM Packaging Company, concerning ELM’s use of post-consumer
polystyrene collected and processed by the -

] o Your letter states that
the post-consumer polystyrene (PS) will be used in the
manufacturing of bi-laminated PS food service containers
consisting of a food-contact layer of virgin PS and a non-
food-contact layer of PS containing percent post-consumer
PS. Information you provided also indicates that the
containers are intended to hold hot and cold foods.

The information you have provided describes the collection,
sorting, washing, processing and extruding procedures for
post-consumer PS. In particular, your letter states that the
recycled PS would be produced from post-consumer PS food-
contact articles collected from school and industrial
cafeterias, as well as, other "food feeding" locations, and

delivered to processing facilities separate from other
materials that could cause contamination. The recycled PS
will be blended to form percent of the non-food-contact
layer.

Based on our review of the data provided, we find that the use
of PS containing percent post-consumer recycled PS as the
non-food-contact layer of bi-laminated food-contact articles,
does not require amendment of the food additive regulations
where the food-contact layer is virgin PS complying with 21
CFR 177.1640. This finding is based upon the requirements
that the post-consumer PS (1) originally complied with 21 CFR
177.1640, (2) is separated from the food by a layer of virgin
PS film at least 1.0 mil thick, (3) is obtained from
cafeterias and other "food feeding" locations using the source
controls described in your June 30, 1994 letter, and (4) 1is
used for "fast food" service applications (i.e., those
involving refrigerated or room temperatures or, if higher
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temperatures are involved such as for hot fatty food then food
contact is limited to very short times). Additionally, the
use of any sanitizers, processing aids, and adjuvants used in
the manufacture of the post-consumer recycled PS must meet the
appropriate regulations for virgin PS.

Although we have concluded that your intended use of recycled
PS does not require an amendment to the food additive
regulations, you should be aware that were are currently
developing a formal policy on the use of post -consumer
recycled plastics in contact with food. Thus, the decisions

set forth in this letter may need to be modified due to future
deliberations on this matter.

If I can assist you further, please let me know.

Sincerely yours,
2
/

Eugene C. Coleman
Director
Division of Petition Control
Center for Food Safety
and Applied Nutrition



