sttt ot TEALTH AND HUMAN SERVICES Ry

Mr. Gary Dixocn

Director, Quality Assurance
Flagstar

203 East Main Street

Spartanburg, South Carolina 29318

Dear Mr. Dixon:

This is in response to your letters of October 27, 1993 and
February 8, 1994, requesting our concurrence regarding the usge
of post-consumer polystyrene collected and processed by the
Based upon information provided by

_ ‘our letter states that the post -consumer
polystyrene (PS) will be used in the manufacturing of tri-
laminated ps hinged-1lid and plate food-service containers
consisting of a . thick inner and ocuter layer of solid
virgin cast f£ilm impact PS, which complies with 21 CFR
177.1640, sandwiching a core of thick virgin PS
containing a -minimum of percent post-consumer PS. Your

information further states that the centainers are intended to
hold hot and cold foods.

The information you have provided describes the collectiocn,
sorting, washing, processing and extruding procedures for
Post-consumer PS. The information indicates that the recycled
PS would be produced from used PS food-contact articles
collected from schools, industrial cafeterias, special venues,
and food feeding locations in special containers.

Based upon our review of the information provided and other
data, we find that there isg little likelihood of unacceptable
contaminants migrating into food from the recycled PS.
Therefore, your use of post-consumer PS that is no .

as the R ! tri-laminated fdood-
contact articles, does not require amendment of the food
additive regulations. This finding is based upon the
requirement that the pPost-consumer PS is separated from thg
food by a layer of solid virgin cast f£ilm impact PS complying
with 21 CFR 177.1640 at least 1 mil thick, the recycled PS is
obtained from cafeteriag and obtained from the sources
described above, and the intended use is limited to centact
with hot and cold foods for only a few minutes. The use of
any sanitizers, processing aids and adjuvants used in the
manufacture of the post-consumer recycled PS must be in accord
with the regulation for virgin PS in 21 CFR 177.1640.
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Although we have concluded that your intended use of recyciled
PS does not require an amendment to the food additive
regulations, you should he aware that we are currently
developing a formal policy on the use of post -consumer
recycled plastics in contact with food. Thus, the decisions

set forth in thig letter may need to be modified due to future
deliberations cn this matter.

If I can assist vyou further, pléase let me know.

Sincerly yours,

/5

Eugene C/ Coleman
Director
Division of Petition Contxrol
Center for Food Safety
and Applied Nutrition
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